0 Komente

Abstrakti: Frakturat nga osteoporoza shkaktohen si nga hollimi i korteksit, ashtu dhe nga humbja e kockës trabekulare. Të dyja janë faktorë me rëndësi për brishtësinë e kockës. Kontributi relativ i kockës kortikale ndaj asaj trabekulare nuk është përcaktuar. Ky studim synon të testojë këtë kontribut në qëndrueshmërinë e qafës së femurit për forcimin e kockës. […]

0 Komente

Abstrakti   Qëllimi                        Tendinet peronealë njihen si stabilizues aktivë në distorsionin akut të artikulacionit talokrural, ndërsa stabilizimi pasiv i tij realizohet nga ligamenti deltoid dhe ai lateral, kur këta janë të pa dëmtuar. Ky studim ka si qëllim të tregojë se tendinet peronealë kanë rolin e stabilizuesit pasiv në rastet me paqëndrueshmëri të ligamentit […]

0 Komente

Abstrakt PrezantimVendosja e një implanti metalik me përmasat e defektit për trajtimin e lezioneve fokale të kartilagos artikulare të kondilit femoral është një çështje delikate, sepse kjo mund të sjellë si pasojë dëmtimin e kartilagos së strukturave biologjike përballë tij. Ky studim in vitro synon të përcaktojë presionin e kontaktit mbi artikulacionin tibiofemoral nga një […]

0 Komente

Nimesulide është njeilacjo-steroid anti-inflamator që eshte i pranishem qe nga vitet 80 ne shume vende Europiane ,faktikisht eshte tregtuar se pari ne Itali me 1985 dhe eshte I pranishem ne Shqiperiqe 2003. Pas spekullimeve te shumta ne media te ndryshme nga individ per te demtuar imazhin e kompanise, HelsinnBirex  neShkurt te vitit 2010,i kerkoi Komisionit […]

0 Komente

Embolia pulmonare eshte nje gjendje e rrezikshme per jeten qe shfaqet kur gjaku I mpiksur ose ndonje material tjeter bllokon nje arterie pulmonare(1). “Embolia pulmonare nuk eshte nje semundje. Ajo eshte komplikacion I trombozes se thelle venoze”.    Ken Moser MD (2) Sipas te dhenave te vitit 2008(USA) cdo vit preken rreth 2 milion persona nga […]

0 Komente

Materiali: Pacientja G.B shtrohet ne repartin e ORL-se me diagnoze: Angina Lacunaris, Edema e uvules e te harqeve palatine, Limfadenitis submandibularis bilateralis et cervicalis, axillaris, inguinalis, infiltrat peritonsillar. Ne anamneze paraqiste se shenjat e semundjes i kishin filluar qe prej 5-6 ditesh me keputje , temperature qe po rritej cdo dite, dhimbje gryke, anoreksi. Ishte […]

0 Komente

Kohet e fundit qelizat staminale kane qene ne plan te pare ne kerkimet shkencore.Nderkohe qeliza staminale te marra nga organizma te rritur dhe nga kordoni ombelikal jane perdorur per te trajtuar disa semundje imunologjike dhe te qelizave te gjakut,por fusha e veprimit te tyre ishte shume e ngushte.Keshtu qe vemendja e shkencetareve u kthye tek qelizat pluripotente nga […]

0 Komente

Qelizat tumorale manifestojne mutazione ne nivelin e onkogjeneve dhe onkosopresoreve.Onkogjenet zakonisht i perkasin rrugeve te sinjalizimit qelizor.Onkosopresoret punojne per te penguar proliferimin e qelizes dhe per te shkaktuar apoptosi ne rast se nuk ka rrugezgjidhje per qelizen. Ne nje kerkim shkencor te fundit i drejtuar nga profesori im Stefano Piccolo(molecular biology lab,university of padua,italy) u nxorr ne pah […]

0 Komente

Multiple skleroza (MS) është një sëmundje progresive që mund të shkaktojë paralizë te sistemit nervor qendror (rreth fijeve nervore formohet një strukturë të ngjashme me yndyre dhe keshtu formohen pllaka multifokale.MS eshte semundja me e zakonshme dhe me e shpeshte demyelizante në njerëz. Etiologjia është e panjohur dhe nuk ka shërim deri tani. Çfare e […]

0 Komente

Një personalitet, me impulsivitetin dhe agresivitetin e tij, me mungesen e konsideratës dhe pamaturinë e tij kundrejt të tjerëve, mundë të shkatoi konfrontimet e mundeshme dhe të papritura psiqike e fizike me individin ose me shoqerinë, jan përsonalitete të prirë për delikuencë. SYNONIMET; çrregullimet dissociale, sociopatike, antisociale, psyhopatike etj. E përbashkëta qendron në; lëndimin dhe […]